IJsbrekertje

Ik kreeg van Peter (ALFO) een mailtje, onderwerp : ijsbrekertje.

Eerlijk gezegd, ik had er niet aan gedacht.  Waar wij vroeger lagen, was er voldoende beroepsvaart die dit voor haar rekening nam  …

Hey Dirk of Greta, 

Gelukkig is de winterprik effe voorbij.   Weer effe gedaan met ijsbrekertje spelen.

Sommige leden van de club keken met enige tegenzin waarom ik het ijs brak.   Het is toch mooi zo alles dichtgevroren, ze hebben gelijk, niets is zo mooi.   Maar heeft had wel degelijk nut.   Misschien iets om op de website te zetten, zodat men de werkelijke reden kent.

Een familie waterhoentjes spreekt onderling af, dat er minstens één waterhoentje bij vriestemperaturen blijft rondzwemmen.   Zo wisselen ze dag en nacht af en zwemt er steeds eentje in een grote cirkel.   Waarom doen ze dat?   Om zorgen dat een plek van ongeveer 5m2 ijsvrij blijft zodat ze steeds aan voedsel en water kunnen.   Dus omwille van levensbehoud.

Ik ging niet varen omwille mijn plezier of levensbehoud, integendeel.   Het geeft steeds wel wat schade aan het lakwerk aan de boot en had soms heel wat moeite om gedraaid te raken.  Vooral zondag was het erg.   Het ijs was op sommige plekken wel enkele cm’s dik.   Probeer dan maar eens met je achtersteven het ijs te breken.   Ook vanuit de ligplaats vertrekken was geen sinecure.   De boegschroef was niet sterk genoeg om met de ganse zijkant het ijs te breken.   Om te kunnen draaien moet men eerst over een hele plek het ijs breken met de voorsteven.  Pas dan kan men draaien.

Waarom dan wel?   De reden is tweevoudig.

Enerzijds om de dieren te helpen en zo enige ijsvrije ruimte voor hen te creëren en anderzijds uit veiligheidsoverwegingen voor onze boten.

We dienen onze boten in de vaarrichting te leggen om bij calamiteit snel weg te kunnen varen.   Probeer dat maar eens indien het ijs te dik is en niet gebroken is.  Daarom vaarde ik elke dag tussen onze beide jachthavens om in geval van nood van de ene jachthaven naar de andere te kunnen varen.   Ook mocht het ijs zo dik worden dat de boten ingesloten worden door het ijs, schade kan veroorzaken.  Niet meteen aan de stalen boten maar voornamelijk aan de polyesteren of houten boten.

Dat is de echte reden waar blijkbaar niemand aan dacht, ook bij het VPF of VVW niet.

 Peter

Een gedachte over “IJsbrekertje

  1. Ewel Peter super dat jij dit voor ons in de gaten houd . Verschillende leden wonen veraf en daarvoor een heel dikke super …… merci . Danny en Simonne. Senna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *